• Lantai Tauhid

    "Akulah manusia yang paling takut kepada Allah..." [HR Bukhari]

  • Tiang Fiqh

    "Sesungguhnya ketaatan itu hanyalah dalam hal yang ma'ruf." [HR Bukhari]

  • Atap Akhlaq

    "Dan sesungguhnya kau (Nabi) memiliki akhlaq yang amat mulia." [Al-Qalam: 4]

  • Almari Murabbi

    "Apabila mati, terputus amalan kecuali...ilmu yang bermanfaat." [HR Bukhari]

  • Alam Ghaib

    "Iaitu golongan yang beriman kepada perkara ghaib..." [QS Al-Baqarah: 3]

  • Pelita Sunnah

    "Sebaik-baik kalian adalah yang mempelajari al-Quran & mengajarnya." [HR Bukhari]

  • Kebun Nasihat

    "Agama itu adalah nasihat...untuk umat lslam seluruhnya." [HR Muslim]

  • Keluarga Sakinah

    “...Sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap isterinya.” [HR Tirmizi]

  • Kamar Kehidupan

    "Sedang kehidupan akhirat adalah lebih baik dan kekal." [QS Al-A'laa: 17]

  • Laci Muslimah

    "Janganlah kamu mengahwini wanita kerana paras rupa yang cantik..." [HR Ibnu Majah]

  • Taman Tasawuf

    "Ingatlah dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang." [QS Ar-Ra'd: 28]

  • Dinding Kesihatan

    "Ada 2 jenis nikmat yang melalaikan insan iaitu nikmat sihat..." [HR Bukhari]

  • Serambi Jihad

    "Dan berjihadlah pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar..." [QS Al-Hajj: 78]

Wednesday, August 3, 2016

Perbezaan antara Peruqyah Sunnah dengan Perawat Perdukunan


[7:13PM, 03/08/2016] RH Awaluddin BANGI:

HATI-HATI DENGAN MEREKA YANG MENGAKU PENGAMAL RUQYAH. SELIDIKI DULU AMALAN MEREKA. JIKA BERCANGGAH DGN SYARI'E, MAKA JAUHI!

Maka di sini, kami paparkan BEZA RUQYAH dengan PERDUKUNAN. Semoga kita memahaminya.

1. Ruqyah itu menggunakan (membacakan) Al-Quranul Karim, Asma Allah dan sifat-sifat-Nya, membacakan doa dengan bahasa Arab atau bahasa yang mudah difahami. Membaca Asma Allah disini bukan mewiridkannya sekian ratus atau ribuan kali kemudian berdoa, bukan begitu! Nabi sollahu 'alaihi wasallam mengajarkan kepada kita bagaimana berdoa dengan menggunakan Asma wa Sifat, salah satu yang beliau sollahu 'alaihi wasallam ajarkan adalah:

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَاسَ ، اشْفِهِ وَأَنْتَ الشَّافِى ، لاَ شِفَاءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ ، شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا

"Ya Allâh, Rabb (pencipta dan pelindung) semua manusia, hilangkanlah penyakit ini dan sembuhkanlah, Engkau adalah asy-Syâfi (Yang Maha Penyembuh), tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan (daripada)-Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan penyakit (lain)." (HR Bukhori & Muslim)

Maka, jika ada seseorang yang membacakan kepada anda Asmaul Husna ratusan hingga ribuan kali kemudian berdoa atau membacakan kepada anda Al-Quran kemudian ditambah dengan bacaan yang anda tidak fahami, BERWASPADA. Itulah salah satu TANDA PERDUKUNAN.

2. Peruqyah tidak meyakini bahawa bacaan tersebut berkesan dengan sendirinya melainkan atas izin ALLAH SWT dan sentiasa mengingatkan PESAKIT untuk BERTAWAKAL kepada Allah. Sebaliknya, para DUKUN mempengaruhi anda untuk bertawakal kepada mereka, mengancam dan menakut-nakutkan anda (lazimnya secara kiasan/berlapik).

3. Peruqyah itu TIDAK BOLEH MENGAGAK/MEMBAYANGKAN atau dapat MELIHAT JIN. Jika ada peruqyah yang mendakwa diri dapat MELIHAT/MEMBAYANGKAN JIN, maka inshaa ALLAH dia adalah positif mempunyai ciri-ciri seorang DUKUN.

4. Ruqyah tidak mensyaratkan anda untuk mandi BUNGA, mandi air 7 kolah, menyembelih haiwan dengan ciri-ciri tertentu, membuat lukisan tubuh, memiliki amalan khusus, isim, azimat, TANGKAL dan KHODAM daripada bangsa jin. Jika ada seseorang yang mensyaratkan hal ini, dapat dipastikan dia positif mempunyai ciri-ciri DUKUN.

5. Peruqyah tidak pernah memberikan amalan, baik wirid mahupun puasa yang tidak diperintahkan Nabi solllahu 'alaihi wasallam. Jika ada seseorang yang memerintahkan anda membaca ini dan itu ratusan hingga ribuan kali, puasa ini dan itu tanpa ada perintah Nabi sollahu 'alaihi wasallam, dapat dipastikan dia berkemungkinan besar seorang DUKUN.

6. Peruqyah tidak dapat memindahkan penyakit kepada haiwan atau telur, membuka hijab/aura atau bahkan melakukan OPERASI/BEDAH GHAIB/BATIN. Jika anda menemui hal demikian, maka itu adalah jenis PERDUKUNAN yang jelas.

7. Peruqyah tidak pernah meminta barang/bekas pakaian, menanyakan nama ibu kandung atau tanggal lahir sebelum melakukan pengubatan. Jika ada seseorang yang melakukan hal tersebut, dapat dipastikan dia adalah positive dengan ciri-ciri seorang DUKUN.

Allahu a'lam.


Semoga beroleh manfaat dan rahmat Allah. ^_^

Dungun, Terengganu, Malaysia.



Saturday, July 30, 2016

Pusat Rawatan Islam yang Sunnah dan Tersohor


Antara pusat rawatan Islam yang benar-benar syar'ie dan paling mengikut acuan sunnah:

1. REHAB HATI FOUNDATION
www.rehabhati.com

2. UKHWAH HEALTHCARE CENTRE
www.ukhwah.net

3. PERSATUAN PERUBATAN, PENGUBATAN DAN KEBAJIKAN ISLAM MALAYSIA (DARUSSYIFA')
www.darussyifa.org

Maklumat asas pusat rawatan:



Menu Pilihan UmmuAbdillah.Com



Kamar Kehidupan, Isu Semasa, Kebun Nasihat, Laci Muslimah, Almari Murabbi, Taman Tasawuf, Keluarga Sakinah, Pelita Sunnah, Atap Akhlaq, Tiang Fiqh, Serambi Jihad, Lantai Tauhid, Dinding Kesihatan, Ruang Munajat, Meja Karya, Rak Buku dan Alam Ghaib.




Wednesday, August 12, 2015

12 Tips To Heal Your Thyroid Naturally


Do you have thyroid issues? When your thyroid isn’t functioning properly, it can create a real mess in your life &...
- leave you feeling run down,
- stressed out,
- unhappy &
- unhealthy.

You see, your thyroid is responsible for a lot of things! It...
- regulates your metabolism,
- keeps you at a healthy weight,
- makes energy,
- keeps your moods balanced & even,
- helps you get a sound night’s sleep &
- helps you have good digestion.



Wednesday, August 5, 2015

'Aspie' yang Unik, Istimewa dan Genius


"Jawapan buat soalan lazim "Kenapa anak autism saya suka tak pakai baju" (soalan yg kerap kita baca kan). I am a person on the spectrum (Asperger) I can relate.

Saya balik rumah je, saya mesti tukar pada baju kelawar saya no matter what. Sampai lunyai la situ baju tu (sebab sometimes only 1 ke 2 helai and even baju sama pattern kalau material lain sikit je...thats it. Peram tak pakai) Sometimes bila overwhealm saya pakai Abaya je atas baju kelawar saya coz "I dont feel like it" but I have to go out.



Sunday, June 21, 2015

Hukum Kanak-kanak Solat dalam Saf Dewasa

Jabatan Mufti Negeri Perlis telah menerima pertanyaan hukum melalui email.

Berikut adalah penjelasan hukum yang diberikan dan telah diperakui oleh oleh SS. Mufti Dato' Murshid Diraja Dr. Juanda bin Jaya.

Soalan:

Kenapakah kanak-kanak disuruh bersembahyang jemaah di saf belakang? Situasi ini terjadi hampir di merata-rata masjid dan surau. Bukankah kanak-kanak yang berumur 7 tahun ke atas ibarat rebung yang mudah dilentur. Jika dari peringkat awal sudah diajar bersembahyang jemaah di saf belakang, kesannya akan terbawa-bawa sesudah dewasa kelak. Maka akan terjadilah situasi tok imam terpaksa menjemput jemaah ke saf hadapan setiap kali hendak solat jamaah.



Saturday, June 20, 2015

Rawat Tanpa Ubat


Khusus buat para ibu bapa, pengasuh/penjaga dan individu yang menyedari keutamaan rawatan semula jadi.

Seperti yang pernah dikatakan, saya gemar mengumpul (post & search by tag) kaedah rawatan semula jadi (remedi), resepi ringkas/mudah dan tip-tip mendidik di Instagram. Hari ini terasa ingin mewujudkan sebuah album koleksi kaedah rawatan semula jadi di Facebook untuk memudahkan akses kendiri dan manfaat bersama.

Sumbernya sudah tentu daripada laman yang selalu saya rujuk untuk menambah ilmu. Antaranya dinding Facebook Dr. Suriya Osman, laman web/ blog berkaitan rawatan semula jadi dan laman Facebook kesihatan luar negara yang saya 'like'.




Monday, June 15, 2015

Vaksin Dalam Perspektif Islam


Bismillahirrahmanirrahim.

Simposium Kebangsaan, Islam Dalam Sains Kesihatan: Vaksin Dalam Perspektif Islam 2015

Tema: Merungkai Persoalan, Membangun Nilai Pengetahuan
Tajuk Forum: Vaksin, Antara Tanggapan dan Hakikat
Anjuran: Unit Interdisiplin Kesihatan, Pusat Pengajian Sain Kesihatan (PPSK) 

Simposium berlangsung selama 2 hari bermula 8 sehingga 9 Jun 2015, bertempat di Balai Islam, Lundang, Kota Bharu, Kelantan. Forum ini diadakan pada 8 Jun 2015, jam 8 malam bertempat di Dewan Utama, Balai Islam.



Thursday, June 11, 2015

Cita-cita Untuk Menjadi Ibu Mithali


Menjadi seorang ibu bukanlah mudah. Ibu adalah tugas yang mulia serta mencabar. Ia menuntut kesabaran yang tinggi malah dalam banyak hal, ibulah orang yang paling stres di dalam rumah. Walau bagaimana pun, setiap ibu pasti ingin menjadi ibu yang terbaik untuk anak-anak. Semoga tips yang dikongsi ini dapat membantu.

Artikel ini disalin daripada laman pamapedia.com, namun telah disunting dan ditambah nilai agar sesuai dengan fitrah seorang ibu muslim.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
  • Anjung Bicara

  • Bilik Bacaan

    Act Like a Lady, Think Like a Man: What Men Really Think About Love, Relationships, Intimacy, and Commitment
    Fiqh Wanita: Menghalusi Kerahsiaan & Permasalahan Wanita Semasa
    Aku Nabi Isa! - Refleksi Wad Sakit Jiwa
    Bagaikan Khadijah di Hati Rasulullah
    Nota Cinta untuk Cikgu
    Jin Undercover: Teknik Rawatan Gangguan Jin
    Senangnya Memasak... Sayur
    Bangkitlah Selepas Bercerai
    Kenali Rasul Kita Muhammad SAW
    Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman
    Formula Solat Sempurna
    Mencari Pasangan Hidup
    Ke Mana Wang Anda?
    Apa Ertinya Saya Menganut Islam
    1511H [KOMBAT]
    Men Are from Mars, Women Are from Venus
    Story of The great Wife:
    Salahudin Ayubi: Penakluk Jerusalem
    Tentang Cinta
    Aku Terima Nikahnya 2: Bercinta Sampai Ke Syurga


    Siti Zaleha's favorite books »
  • Perutusan Merpati

  • Jejak Ziarah